Νέο Renault Austral: Ο ήχος της ποιότητας

Η Renault, στα Summer Camps του Ολυμπιακού
July 7, 2022
«REVOLUTION IS ON»: ΤΟ RENAULT GROUP ΣΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ ΤΟΥ ΠΑΡΙΣΙΟΥ
September 9, 2022

Η ποιότητα κατασκευής του νέου Renault Austral, αφορά πολλά περισσότερα από την απλή επιλογή των υλικών και την κορυφαία τεχνολογία που εξοπλίζει το νέο μοντέλο. Κάθε λεπτομέρεια μελετήθηκε εξονυχιστικά ώστε να αναβαθμίσει το όλο project. Σε αυτό το Renault story, ο Olivier, ειδικός στον τομέα της απτής ποιότητας, εξηγεί τη δουλειά που έγινε σε ένα από τα πιο ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του εσωτερικού, το συρόμενο υποβραχιόνιο, καθώς και τους λόγους που κάνουν την συρόμενη λειτουργία του τόσο εκλεπτυσμένη.

Νέο Renault Austral: Ο ήχος της ποιότητας

Το πρώτο πράγμα που τραβάει την προσοχή στο high-tech cockpit του νέου Austral, είναι η αρμονία. Το επόμενο που τραβάει το βλέμμα είναι η εντυπωσιακή οθόνη του συστήματος OpenR, που ενεργοποιείται εκπέμποντας έναν ήχο καλωσορίσματος. Το τρίτο χαρακτηριστικό, που είναι αδύνατο να μην προσέξει κανείς, είναι το μέρος που αντανακλά όλη τη μαεστρία των σχεδιαστών και το συναντάμε στις εκδόσεις με αυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων: πρόκειται για το συρόμενο υποβραχιόνιο. Οδηγεί το χέρι στη σωστή θέση, ώστε να διευκολύνει τη χρήση της οθόνης πολυμέσων, αλλά και των πιεζοηλεκτρικών μπουτόν που βρίσκονται από κάτω. Η αίσθηση χειρισμού αυτού του εργονομικού στοιχείου είναι πολύ ιδιαίτερη.

Νέο Renault Austral: Ο ήχος της ποιότητας

“Ένας ειδικός στον τομέα της απτής ποιότητας έχει καθήκον να δίνει αξία σε βασικές λειτουργίες και να προκαλεί θετικές εντυπώσεις στο χρήστης εκεί που δεν τις περιμένει”

Olivier, ειδικός τομέα απτής ποιότητας της Renault

 

Προσελκύοντας τα βλέμματα με βοηθό το design

Η δουλειά του Olivier ως ειδικού σε θέματα απτής ποιότητας, απαιτεί εξαιρετική λεπτότητα: πρέπει να είναι σίγουρος ότι κάθε νέο μοντέλο της γκάμας της Renault αντανακλά συνέπεια παντού και ότι τα διάφορα μέρη του αμαξώματος και του θαλάμου των επιβατών συνθέτουν ένα αναβαθμισμένο σύνολο. Ελέγχει την ποιότητα των υλικών, επιβλέπει ολόκληρη τη διαδικασία μετατροπής μιας εικόνας από το σχεδιαστήριο, σε ένα όχημα έτοιμο για το δρόμο, ελέγχει ότι οι κινήσεις γίνονται ομαλά και οι επιφάνειες είναι λείες, βεβαιώνεται ότι τα κινούμενα μέρη χρησιμοποιούνται με ευκολία, ενώ ψάχνει τρόπους να «μαγνητίζει» το ενδιαφέρον των χρηστών.

Το νέο Renault Austral, δεν αποτελεί εξαίρεση. Ο Olivier και οι συνεργάτες του μελέτησαν εξονυχιστικά και την παραμικρή του λεπτομέρεια, έχοντας στόχο να εκτοξεύσουν την ποιοτική εμπειρία που βιώνει κανείς στο εσωτερικό του.

“Δουλέψαμε πάνω σε όλα τα κινούμενα μέρη του νέου Austral. Αν όμως πρέπει να θυμηθώ κάτι ειδικότερα, αυτό είναι συρόμενο υποβραχιόνιο”

«Είχαμε ένα φανταστικό πολυ-λειτουργικό σχεδιαστικό σύνολο στην κεντρική κονσόλα, αλλά η μετακίνηση του εμπρός και πίσω δεν ήταν ιδιαίτερα συναρπαστική. Μαζί με τον επικεφαλής της ομάδας Εσωτερικής Σχεδίασης σκεφτήκαμε πώς να το κάνουμε πιο ελκυστικό».

Νέο Renault Austral: Ο ήχος της ποιότητας

Το συρόμενο υποβραχιόνιο στο κέντρο της κονσόλας του νέου Renault Austral.

 

Όταν ο ήχος είναι κομβικής σημασίας

Η προσθήκη των εγκοπών και των ήχων που κάνουν αυτές, όταν μετακινείς κάτι μπρος-πίσω, σύντομα έγινε ο προφανής λόγος που μας οδήγησε να προχωρήσουμε στην υιοθέτηση αυτής της καινοτομίας στο υποβραχιόνιο.

“Αμέσως, σκεφτήκαμε να προσθέσουμε έναν ήχο που να συνοδεύει τη μετακίνηση του υποβραχιόνιου: ένας ήχος που να ταιριάζει και να θυμίζει μετακίνηση πάνω σε ‘ράγες με καστάνια’.”

Ο Olivier ήξερε ακριβώς πώς ήθελε να ακούγεται, αλλά έπρεπε να βρει τις λέξεις για να περιγράψει την αίσθηση στην υπόλοιπη ομάδα… και αυτό δεν ήταν και τόσο απλό! Ευτυχώς, η ασχολία του και με άλλου είδους μηχανισμούς τον βοήθησε να βρει αυτόν που χρειαζόταν για να κάνει όλη την ομάδα να καταλάβει τι εννοούσε.

Ως φανατικός λάτρης των ρολογιών, των οποίων θαυμάζει την απόλυτη ακρίβεια του μηχανισμού τους και τον συναρπάζει το τέλειο φινίρισμά τους, φορούσε ένα τέτοιο που έκανε ακριβώς τον ήχο που είχε στο μυαλό του.

«Έτυχε κάποια στιγμή να περιστρέψω τη στεφάνη του ρολογιού που φοράω και άκουσα ακριβώς αυτό τον ήχο που σκεφτόμουν για το συρόμενο υποβραχιόνιο του Austral. Είναι ένας ήχος που αναδεικνύει την ποιότητα κατασκευής και την ακρίβεια του μηχανισμού»

Νέο Renault Austral: Ο ήχος της ποιότητας

Ήταν ένα από τα ρολόγια του Olivier, με καστάνια στον μηχανισμό περιστροφής της στεφάνης, που τον οδήγησε να δημιουργήσει τον ήχο που φανταζόταν για το συρόμενο υποβραχιόνιο στο νέο Renault Austral.

 

Η ακρίβεια και ο απόλυτος έλεγχος προσδιορίζουν την έννοια της απτής ποιότητας

Οι ομάδες του project και της σχεδίασης ενθουσιάστηκαν αμέσως με την ιδέα και όλοι στρώθηκαν στη δουλειά για να δημιουργήσουν αυτό τον μεταλλικό ήχο της καστάνιας, βασιζόμενοι στον ήχο της περιστρεφόμενης στεφάνης ενός ρολογιού. Έφτιαξαν 13 ομοιόμορφα τοποθετημένες εγκοπές στον μηχανισμό μετακίνησης του υποβραχιόνιου, έτσι ώστε να δημιουργηθεί η αίσθηση της ‘χιλιοστομετρικής’ ακρίβειας των ρυθμίσεων και του ευχάριστου ήχου που συνοδεύει την μετακίνησή του.

Νέο Renault Austral: Ο ήχος της ποιότητας

Οι ομάδες εξέλιξης εργάστηκαν γρήγορα και αποτελεσματικά σε ένα σύστημα εγκοπών για το μηχανισμό μετακίνησης, που θα δημιουργούσε έναν ευχάριστο ήχο όταν οι χρήστες αλλάζουν θέση στο υποβραχιόνιο του νέου Renault Austral.

 

«Τελικά, νιώθεις ότι δεν είναι απλώς ένα εξάρτημα που γλιστρά μπρος-πίσω: είναι ένα σύστημα που μπορείς να ελέγξεις με ακρίβεια, που σε κάνει να νιώθεις κάτι που είναι απόλυτα συνυφασμένο με την έννοια της απτής ποιότητας σε ένα αυτοκίνητο».

 Ο Olivier δεν έχει καμία αμφιβολία ότι ο ήχος που εκπέμπουν τα κινούμενα μέρη ενός αυτοκινήτου προσδίδει προστιθέμενη αξία για το χρήστη.

«Είμαστε πραγματικά περήφανοι για το αποτέλεσμα και ανυπομονούμε να δούμε τους μελλοντικούς ιδιοκτήτες του Austral να αρχίσουν να απολαμβάνουν την κίνηση του συρόμενου υποβραχιόνιου».

Ο ίδιος εργάζεται για να συμπεριλάβει την ίδια ηχητική αίσθηση σε πολλά μελλοντικά μοντέλα στη γκάμα της Renault, τα οποία θα αποκαλυφθούν σύντομα.

Open

Στα πλαίσια της εφαρμογής του Γενικού Κανονισμού Προστασίας Δεδομένων, σας ενημερώνουμε ότι οι διαθέσιμοι τρόποι επικοινωνίας με την εταιρεία μας, είναι προσωρινά ανενεργοί. Για να διευκολύνουμε την πρόσβασή σας στο Site και να δημιουργήσουμε μία καλύτερη διαδικτυακή εμπειρία για εσάς, ενδεχομένως αποθηκεύονται πληροφορίες στον υπολογιστή που χρησιμοποιείτε για την πλοήγηση με τη μορφή "cookies". Για να περιορίσετε ή να ελέγξετε τα στοιχεία αυτά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις σχετικές επιλογές που παρέχουν οι Internet Browsers. Μάθετε περισσότερες πληροφορίες σχετικά εδώ.

Close